Jeśli lubicie nasz tradycyjny śląski szałot, tyle samo frajdy, co degustacja, sprawia wam jego przygotowanie, to możecie dołączyć do ekipy, która pod tym względem, chce ustanowić rekord kraju.

To wyjątkowe, kulinarne widowisko odbędzie w piątek (4.09.) podczas pikniku dla firm organizowanego na Kąpielisku Miejskim w Maciejowie. Impreza rozpocznie się o godz. 13.00.

Szałot będzie przyrządzało stowarzyszenie Art Gastronomica, a partnerami przedsięwzięcia są: restauracja Szyb Maciej i Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu. Każdy, kto przyjdzie na piknik może wziąć udział w tych zmaganiach. Bicie rekordu Polski będzie częścią pikniku firm i przedsiębiorców, imprezy promującej lokalną i regionalną gospodarkę.

W trakcie bicia rekordu dowiemy się, jaka jest śląska historia przyrządzania szałotu, w jakich wersjach się go tradycyjnie przyrządza w kraju ogólnie i naszym regionie w szczególności.

O tym, że bicie rekordu będzie brane zupełnie na poważnie niech świadczy ilość składników, która zostanie wykorzystana do jego przygotowania:

ziemniaki – 100 kg
marchewka – 75 kg
seler – 75 kg
pietruszka – 75 kg
ogórek kiszony – 20 kg
groszek konserwowy – 10 kg
cebula- 15 kg
majonez – około 20kg
sól – 8 kg
pieprz – 1kg

Przypominamy, że w marcu tego roku w Zabrzu padł rekord w robieniu klusek – zużyto: pół tony ziemniaków, 200 kg mąki, 140 jajek, a 30 osób musiało zakasać rękawy i popracować ostro przez 3,5 godziny. W sumie ukulali 14 tys. 141 śląskich klusek!

(TK)