Czy warto wybrać zawód cukiernika?

Osoby, które od dziecka przejawiają zainteresowanie słodkimi wypiekami, powinny zastanowić się nad połączeniem pasji z życiem zawodowym. Strzałem w dziesiątkę może być profesja cukiernika. W dzisiejszych czasach znalezienie pracy w tym zawodzie nie jest trudnym zadaniem.

Na jakie oferty pracy warto zwrócić uwagę?

Renomowane cukiernie i kawiarnie regularnie poszukują do współpracy doświadczonych cukierników. Niektórzy pracodawcy poszukują przede wszystkim specjalistów od wykonywania pączków, precli lub innych słodkich wypieków. Oczywiście są to oferty skierowane do osób posiadających kierunkowe wykształcenie. Pamiętajmy o tym, że aby zostać cukiernikiem, należy ukończyć trzyletnią szkołę zawodową lub zdecydować się na naukę w technikum. Na zajęciach uczniowie zapoznają się nie tylko z konkretnymi metodami wypiekania oraz przygotowywaniem wybranych rodzajów słodkich wyrobów, ale także z obsługą profesjonalnych urządzeń cukierniczych. Zwieńczeniem nauki jest egzamin zawodowy, który pozwala uzyskać czeladniczy tytuł cukiernika.

Zalety pracy cukiernika

Zawód cukiernika wiąże się z kreatywnością, szczególnie jeśli osoba na tym stanowisku jest odpowiedzialna za przygotowywanie wypieków własnego autorstwa. Dzięki temu to profesja bardzo satysfakcjonująca, która umożliwia połączenie obowiązków zawodowych z przyjemnością. Cukiernik musi być przygotowany na różnorodność zleceń. W zależności od charakteru zatrudnienia może zajmować się na przykład produkcją lodów, ciastek, tortów, cukierków czy deserów. Zazwyczaj ma on również kontakt z klientami, dlatego będzie to doskonała propozycja dla osób komunikatywnych. Podczas przygotowywania wypieków może korzystać z profesjonalnych urządzeń cukierniczych, a jego praca najczęściej jest wolna od stresu – wyjątek stanowią sytuacje, w których należy przygotować wypieki w bardzo krótkim terminie.

Większość cukierników nie prowadzi własnej działalności gospodarczej – równie opłacalna jest praca bezpośrednio w cukierni lub firmie zajmującej się produkcją wyrobów cukierniczych.

(materiał partnera)