Bitwa Smaków, pokazy kulinarne, a nawet… kabaret. Z tego festiwalu nikt nie powinien wyjść głodny

Na promenadzie Areny Zabrze odbędzie się festiwal „Śląskie smaki”. Będzie to okazja do skosztowania potraw z różnych regionów województwa – nikt z uczestników tego wydarzenia nie wyjdzie głodny.

Pokazy kulinarne Pascala Brodnickiego i Remigiusza Rączki, emocjonująca Bitwa Smaków, której efektów będzie mogła zakosztować publiczność, program muzyczno-kabaretowy przygotowany przez Krzysztofa Respondka, występ Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” to tylko część atrakcji, jakie czekały będą na uczestników XVI edycji Festiwalu „Śląskie Smaki”.

Organizatorzy tego wyjątkowo smakowitego wydarzenia – miasto oraz Śląska Organizacja Turystyczna – zapraszają 19 czerwca na promenadę Areny Zabrze.

– Festiwal „Śląskie Smaki” ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej. – Charakterystyczne jest to, że kuchnia będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow. XVI Festiwal „Śląskie Smaki” zagości w Zabrzu, mieście obchodzącym w tym roku swoje 100-lecie.

Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategorii potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją.

Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®. Restauratorzy zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka, i jurajska, a także lokalne produkty z województwa śląskiego prosto od ich producentów.

Podczas trwania imprezy odbędą się dwa pokazy kulinarne, w tym emocjonująca Bitwa Smaków. Oczywiście jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona publiczność.

Atrakcją dla odwiedzających Festiwal z pewnością będzie niezwykle bogaty program artystyczny. Imprezie kulinarnej towarzyszyć będą występy m.in.: Krzysztofa Respondka, Orkiestry Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu i in. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2013 r. oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Z kolei Festiwal „Śląskie Smaki” to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2007 r.

Regulamin konkursu oraz naboru uczestników jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl

(żms)/UM Zabrze
fot. px/zdjęcie poglądowe