XV Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie. Organizatorzy poszukują drużyn konkursowych i członków jury. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz.
Uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. Kto z nich wygra? Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach organizatorzy czekają do 1 kwietnia. Ostateczna lista uczestników przedstawiona zostanie do 30 kwietnia. Ilość miejsc ograniczona.
Konkurs odbywa się w 3 kategoriach:
– amatorzy – każda drużyna w składzie 1-4 osób,
Karta zgłoszenia amatorzy
– profesjonaliści – każda drużyna w składzie 1-2 osób
Karta zgłoszenia profesjonaliści
– szkoły gastronomiczne – każda drużyna w składzie 1-2 osób
Karta zgłoszenia uczniowie
Regulamin konkursu kulinarnego 2020
Za zajęcie I, II, III miejsca zostaną wręczone dyplomy, statuetki (Złoty, Srebrny bądź Brązowy Durszlak) oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora Festiwalu i sponsorów. Zdobywcy I miejsca we wszystkich kategoriach mają prawo do używania tytułu: „Ekspert Śląskich Smaków 2020”.
Nabór członków jury
Organizatorzy wydarzenia szukają także kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą potrawy przygotowane przez uczestników.
Zgłoszenia (kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje, określone w pkt. 4 oraz dane kontaktowe) należy wysyłać do 15 marca na adres: Śląska Organizacjia Turystyczna ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice lub mailem na adres: agnieszka.lach@slaskie.travel; kontakt: Agnieszka Łach (tel. 32 2072073).
(żms)/MSI(ŚOT)
fot. materiały organizatora/MSI