Potrafisz gotować tradycyjne śląskie potrawy? Zgłoś się do udziału w konkursie podczas festiwalu

XV Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie. Organizatorzy poszukują drużyn konkursowych i członków jury. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz.

Uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. Kto z nich wygra? Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach organizatorzy czekają do 1 kwietnia. Ostateczna lista uczestników przedstawiona zostanie do 30 kwietnia. Ilość miejsc ograniczona.

Konkurs odbywa się w 3 kategoriach:

– amatorzy – każda drużyna w składzie 1-4 osób,
Karta zgłoszenia amatorzy

– profesjonaliści – każda drużyna w składzie 1-2 osób
Karta zgłoszenia profesjonaliści

– szkoły gastronomiczne – każda drużyna w składzie 1-2 osób
Karta zgłoszenia uczniowie

Regulamin konkursu kulinarnego 2020

Za zajęcie I, II, III miejsca zostaną wręczone dyplomy, statuetki (Złoty, Srebrny bądź Brązowy Durszlak) oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora Festiwalu i sponsorów. Zdobywcy I miejsca we wszystkich kategoriach mają prawo do używania tytułu: „Ekspert Śląskich Smaków 2020”.

Nabór członków jury

Organizatorzy wydarzenia szukają także kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą potrawy przygotowane przez uczestników.

Zgłoszenia (kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje, określone w pkt. 4 oraz dane kontaktowe) należy wysyłać do 15 marca na adres: Śląska Organizacjia Turystyczna ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice lub mailem na adres: agnieszka.lach@slaskie.travel; kontakt: Agnieszka Łach (tel. 32 2072073).

(żms)/MSI(ŚOT)
fot. materiały organizatora/MSI